Премиерът на Великобритания Риши Сунак е поискал от министъра на отбраната Бен Уолъс да проучи какви бойни самолети Обединеното кралство би могло потенциално да предостави на Украйна, предава Sky News.

Говорител на Сунак подчерта, че това е "дългосрочно решение" и че "краткосрочните способности" са това, от което Киев се нуждае най-много в момента.

По-рано днес президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Обединеното кралство и западните съюзници да осигурят "крила за свобода“, като доставят на Киев модерни бойни самолети.

При изненадващо посещение Зеленски използва обръщение към парламента, за да благодари на Великобритания за непоколебимата й подкрепа след нахлуването на Русия.

Докато представяше шлем на украински боен пилот на председателя на Камарата на общините сър Линдзи Хойл, Зеленски заяви, че са необходими повече самолети за победа над Русия и добави: "Обръщам се към вас и към света с прости и същевременно най-важни думи: бойни самолети за Украйна, криле за свобода“.

"Смятаме, че е правилно да предоставим както краткосрочно оборудване като танкове Challenger, допълнителни оръжия с по-голям обсег, които могат да помогнат за спечелването на войната сега, но също така трябва да гледаме в дългосрочен план, за да гарантираме, че Украйна разполага с всички възможни способности", подчерта Сунак.

"Премиерът възложи на министъра на отбраната да проучи какви самолети бихме могли да предоставим, но, за да бъде ясно, това е по-скоро дългосрочно решение, отколкото краткосрочна способност, от която Украйна се нуждае най-много сега".