Съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джо Байдън Джейк Съливан е провел телефонен разговор с Ван И - ръководителят на Комисията по външни работи на Централния комитет на Китайската комунистическа партия (ККП) и член на Политбюро на ЦК на ККП, съобщава Bloomberg, като се позовава на източници.

Агенцията уточнява, че разговорът се е състоял на 24 март, но не пояснява какви въпроси са обсъдили двамата по време на разговора и по чия инициатива е организиран той. Bloomberg подчертава, че разговорът се е състоял малко преди т.нар. транзитно преминаване през територията на САЩ на президента на Тайван Цай Ингвен. Медията допълва, че разговорът на Съливан с Ван И не е бил официално обявен заради напрежението между САЩ и Китай.

На 26 март координаторът по стратегически комуникации на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби заяви пред CBS, че президентът на САЩ Джо Байдън очаква скоро да проведе телефонен разговор с китайския си колега Си Дзинпин, но датата на такъв възможен контакт все още не е определена. Представителят на Белия дом не свърза работата по съгласуване на датата на контакт с посещението на Цай Ингвен в Ню Йорк.

Кърби заяви 28 март, че служители на американската администрация нямат планове да се срещат с лидера на Тайван по време на престоя й в САЩ.