Планът на Великобритания да депортира лица, търсещи убежище в Руанда, е незаконен, е постановил Апелативният съд на Лондон, което е голям неуспех за премиера Риши Сунак, който обеща да спре мигрантите, пристигащи през Ламанша с лодки, пише Sky News.

Активисти и лица, търсещи убежище, са спечелили дело в Апелативния съд срещу планираната от правителството схема за депортиране в Руанда.

Трима съдии са отменили решение на Върховния съд, според което източноафриканската държава може да се счита за "безопасна трета страна“ за изпращане на мигранти.

Това е най-новата присъда в дългогодишна съдебна битка за стартиране на противоречива схема, след като тя е обявена миналия април като част от плановете за премахване на нелегалния трафик, пише британската агенция. 

Обявявайки решението, главният съдия лорд Бърнет е заявил, че не приема, че мигрантите ще бъдат изложени на риск от извеждане в родните им страни от Руанда, но това не е безопасна страна, в която те да бъдат настанени, докато молбите им за убежище се обработват.

През декември миналата година двама съдии от Върховния съд са отхвърлили поредица от правни искания срещу плана на правителството да предостави на търсещите убежище еднопосочен билет до източноафриканската държава.

Месец по-късно той обжалва собственото си решение, давайки шанс на активистите да подновят правната си битка.

Политиката е въведена при Борис Джонсън, но е прокарана от неговите наследници като част от техните планове за справяне с преминаването на малки лодки през Ламанша.

Никой обаче не е изпратен в Руанда по сделката за 120 милиона паунда (277 милиона лева), сключена преди повече от година, поради поредица от правни предизвикателства.