Арбитражният трибунал към Постоянния арбитражен съд в Хага осъди Русия да плати на украинската държавна компания "Нафтогаз“ пет милиарда долара за загубеното имущество в Крим, съобщава РБК-Украйна.

"Това е компенсация за загуби и загубено имущество на "Нафтогаз“ в Крим от 2014 г. насам“, поясни директорът на компанията Алексей Чернишов в пост в социалната мрежа Twitter.

Става дума за възстановяване на активи, насочени към разработването на газови находища и развитието на друга стратегически важна инфраструктура, "която стана една от основните цели на агресора по време на окупацията на украинския полуостров преди девет години“, обясни Чернишов.

Пресслужбата на компанията отбеляза, че арбитражните решения може да бъдат приложени чрез специален механизъм за изпълнение.

"Следователно, в случай че Русия откаже доброволно да изпълни съдебното решение, в съответствие с Нюйоркската конвенция от 1958 г. "Нафтогаз“ има право да започне процес на признаване и допускане до изпълнение на решението на територията на онези държави, в които активите на Руската федерация са локализирани", се казва в съобщението.

Според пресслужбата съдът е постановил, че размерът на такова обезщетение трябва да бъде равен на справедливата пазарна стойност на активите на "Нафтогаз“, докато не бъдат експроприирани.

Освен това Русия трябва да възстанови на "Нафтогаз“ разходите, свързани с този арбитраж.

През февруари 2019 г. Арбитражният трибунал в Хага призна своята юрисдикция по делото и призна, че Руската федерация незаконно е експроприирала активите на "Нафтогаз“ в Крим. Миналия февруари съдът започна изслушвания за определяне на размера на компенсацията на "Нафтогаз“ за пропуснатите ползи от използването на активите си в Крим. Компанията поиска 10 милиарда долара, припомня агенцията.