Италия не може да позволи на плажните клубове да запазят контрола върху пясъчния бряг до 2033 г., постанови върховният съд на Европейския съюз в четвъртък, предава европейската редакция на Politico.

Макар че крайбрежието на Италия е публична собственост, големи части от плажовете са осеяни с чадъри, шезлонги и ресторанти, управлявани от частни плажни компании, които получават концесии от местните власти. Италианските законодатели през 2020 г. разрешиха тези договори да продължат до 2033 г.

Съдът обяви, че това не може да се случи. Плажните концесии "не могат да бъдат подновявани автоматично" и трябва да бъдат изправени пред "безпристрастна и прозрачна процедура за подбор", обясняват съдиите в решение, което определя правото на ЕС за италиански съд, разглеждащ спор между органа за конкуренция на страната и град Джиноза.

Плажовете са горещ политически въпрос в Италия, който предизвика сблъсъци миналата година в коалиционното правителство, водено от бившия премиер Марио Драги, който искаше само да удължи концесиите до края на 2023 г.

Националните съдилища и местните власти, обяви съдът, трябва да прилагат законодателството на ЕС и са задължени да "не прилагат противоречиви национални разпоредби“.

Италианският орган за конкуренция и пазари (AGCM) заведе дело срещу община Джиноза пред регионалния административен съд на Пулия, за да анулира решение за удължаване на местни договори.

Докато регионалният съд реши, че този ход е несъвместим с Директива 2006/123 на ЕС относно услугите на вътрешния пазар, той призова Съда на ЕС да провери обхвата на директивата. Този окръжен съд сега трябва да вземе окончателни решения по случая.