Съд в Ню Йорк постанови, че Доналд Тръмп е завишил с измама стойността на своите активи, за да получи доходоносни заеми и застрахователни сделки, пише The New York Times.

Решението беше взето във вторник, 27 септември, от съдия Артър Енгорон. Той открива най-голямото дело в щата срещу бивш президент и стеснява съдебния процес, който е планиран да започне още на 2 октомври. Това също прави реалистично искането на щата за обезщетение от 250 милиона долара.

В същото време Тръмп твърди, че делото на главния прокурор на Ню Йорк, демократката Летиция Джеймс, е политически мотивирано и планира да обжалва решението на съдията.

Съдът също нареди санкции срещу адвокатите на Тръмп за представяне на аргументи, които той преди това е отхвърлил. Всеки от адвокатите трябва да плати 7500 долара.

Тръмп сега е изправен пред 91 обвинения в три случая. По този начин той е обвинен, че е платил 130 000 долара на порно актрисата Сторми Даниел, подкопавайки изборите през 2020 г. и злоупотребявайки с класифицирана информация, след като напусна поста си. Освен това на 2 октомври ще започне процес за факта, че Тръмп е надценил богатството си.

А в навечерието на първичните президентски избори през 2024 г. ще започне друг процес - този път за щурма на Капитолия.

Медиите заявиха, че Тръмп може да води кампания дори от затвора и ако спечели, ще се помилва. Самият бивш президент обяви, че ще "затвори" политическите си врагове, ако бъде преизбран.