Федералните агенти са събрали достатъчно доказателства, за да обвинят сина на американски лидер в данъчни престъпления и лъжесвидетелстване във връзка с придобиването на оръжия. Това съобщи американският вестник The Washington Post, позовавайки се на източници.

По думите им държавният прокурор на Делауеър Дейвид Вайс ще вземе окончателното решение за повдигането на обвинения срещу Хънтър Байдън.

Пресслужбата на Вайс, ФБР и Министерството на правосъдието не са отговорили на запитване от вестника за коментар. Адвокатът на Хънтър Байдън - Крис Кларк, обвини следователите в изтичане на информация, което описа като "държавно престъпление“. "Надяваме се, че Министерството на правосъдието ще проучи задълбочено този въпрос и ще потърси отговорност от безскрупулните агенти", подчерта адвокатът в писмено изявление.

Вестникът припомня, че разследването срещу Хънтър Байдън започна през 2018 г. и по време на изборния период през 2020 г. привлече вниманието на тогавашния президент Доналд Тръмп. Той многократно е обвинявал Джо Байдън в лъжа и корупция. Републиканецът нарече демократа "корумпиран политик, който не може да се бори за президентския пост".

Американските медии публикуваха данни от лаптоп, принадлежал на сина на американския президент. От представената кореспонденция, водена от Хънтър Байдън, следва, че той е предложил да уреди среща с баща му на представител на украинската енергийна компания Burisma Holdings. Самият Джо Байдън призова за уволнението на украинския главен прокурор Виктор Шокин, който започна разследване срещу Burisma. Освен това The Washington Post съобщи през март, че Хънтър Байдън е получил почти 5 милиона долара от китайската енергийна компания CEFC.