Бомбардировачи Су-34 са нанесли удари по позиции на украинските военни с авиобомби ОДАБ-500, предава РИА Новости, като се позовава на съобщение от Министерството на отбраната в Москва.

Ударът е нанесен по опорен пункт и жива сила. Поясняваа се, че ОДАБ-500 са оборудвани с универсални модули за планиране и корекция (УМПК), които имат крило, кормила и система за управление и превръщат конвенционалните бомби във високоточни.

ОДАБ-500 е обемна бомба, която работи в две стъпки: първо, когато се задейства, освобождава експлозивен течен състав, който образува аерозолен облак, който след това детонира в голям обем. Поради това се създава високотемпературна експлозия с мощна ударна вълна, която се "влива“ в окопи, землянки и други убежища, унищожавайки всичко по пътя си.

Всеки Су-34 може да носи четири такива бомби. Министерството на отбраната на Русия уточни, че след успешно изпълнение на мисията, след получаване на потвърждение за унищожаването на важни обекти, екипажите на Су-34 са се върнали в базата си.