Гърция постепенно е обхващана от студен фронт, като пик на застудяването се очаква в събота, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Температурите в южната ни съседка остават ниски. В Атика се очаква заоблачаване предимно на север, придружено със слаб дъжд и малко снеговалежи в планинските и полупланинските райони. Северният вятър се очаква да достигне до 7-ма степен по скалата на Бофорт, а температурите ще варират между 2-11 градуса по Целзий.

В рамките на деня Източна Тесалия, източния континентален регион, Евбея, в Егейско море и Крит ще има превалявания и слаб сняг, главно в планините и полупланинските райони. В останалата част от страната ще е много слънчево. В Йонийско море ще духат източни ветрове до 5 бофорта и северни в Егейско море до 8 бофорта. Температурите по обяд в централните и северните части ще достигнат до 7 градуса, в останалите до 13-14 градуса, със силна сутрешна слана на север. В Солун температурите ще са от 0 до 7 градуса.

Западна Македония е "облечена в бяло“ след обилните снеговалежи. Ситуацията е сходна в Птолемаида и Флорина, където училищата ще бъдат затворени в четвъртък, докато в община Преспа учениците са помолени да пристигнат с един час по-късно от обикновено.

В четвъртък се очаква облачно време със следобедни превалявания на запад. Не се очаква съществена промяна на температурите.

Властите са в повишена готовност за справяне с всякакви проблеми, произтичащи от тежките метеорологични условия.

В Атика пътната полиция даде инструкции за спиране на движението в някои райони поради снеговалеж. Регионалният управител Никос Хардалиас каза, че властите са готови да осигурят необходимата помощ в райони, засегнати от неблагоприятни климатични условия.

Поради неблагоприятните метеорологични условия и силните ветрове корабите ще останат на котва във всички пристанища в страната. До второ нареждане ще бъде в сила забрана за плаване в Пирея, Рафина, Лаврио, Аргосароникос и Крит.