С изключение на Владимир Путин, който ясно заяви, че няма да присъства на погребението на кралица Елизабет II в Лондон на 19 септември, останалите световни лидери започнаха да потвърждават присъствието си. Препоръчано им е да пътуват до Обединеното кралство с търговски полети и им е забранено да използват хеликоптери, информира Politico.

Погребението на кралица Елизабет II ще се състои в Лондон и на него ще присъстват редица световни лидери, членове на кралското семейство и други високопоставени лица.

Документи от Службата за външните работи са били изпратени от Обединеното кралство до посолствата. Очаква се погребалната служба да бъде с пълен капацитет, така че ще бъдат поканени да присъстват не повече от един представител от всяка държава и неговата/нейната съпруга/съпруг.

Отделът заяви, че "съжалява, че поради ограниченото пространство на погребалната служба и свързаните с нея събития не могат да бъдат допуснати други членове на семейството, персонала или антуража на главния гост".

Службата по външните работи съветва участниците да летят с търговски самолети, тъй като лондонското летище няма да може да приема частни полети. Департаментът забрани и трансферите с хеликоптер между летищата поради големия брой полети.

Световните лидери бяха уведомени, че ще бъдат транспортирани на групи до погребението в Уестминстърското абатство и няма да могат да използват собствените си автомобили, за да присъстват на службата.