Когато Джо Байдън беше попитан за въздействието, което обвинението срещу неговия предшественик в Белия дом и политически съперник Доналд Тръмп ще има върху Америка, президентът на САЩ даде категоричен отговор: "без коментар", пише Reuters.

"Няма да коментирам обвинителния акт на Тръмп“, уточни Байдън, след като беше притиснат няколко пъти от репортери.

Байдън продължава стратегията, която Белият дом усъвършенства спрямо Тръмп в продължение на две години - мълчанието е злато. Сега, след като Тръмп е обвинен в в Ню Йорк, служители на Белия дом показват, че планират да следват същата схема "мълчи и продължи“.

Този план може да бъде тестван в следващите дни, тъй като републиканците се обединяват около Тръмп, атакуват съдебната система на САЩ, а някои, включително депутатът Марджъри Тейлър Грийн от Джорджия, правят планове за протест в Ню Йорк във вторник - деня, в който Доналд Тръмп трябва да е в съда в Манхатън. Правят се спекулации, че страхът може да се превърне в насилие.

Байдън е демократът, който спечели президентския пост през 2020 г., като директно атакува Тръмп, обещавайки да възстанови "душата на Америка“ след хаотичното четиригодишно управление на неговия предшественик. Като президент Байдън критикува съюзниците и политиката на предишния президент "Направете Америка отново велика“ (MAGA), но рядко самия Тръмп.

Демократичните стратези казаха, че умишленото мълчание от страна на Байдън и неговия екип има политически смисъл.

"Администрацията трябва да продължи да прави това, което е правила през цялото време, като се фокусира върху управлението и справянето с тревогите на американците“, заяви стратегът на Демократическата партия Карън Фини. "Това е момент да успокоим американците, като продължим да демонстрираме как изглежда едно силно, стабилно и ефективно лидерство.“

Байдън трябва да пътува до производствено съоръжение в Минесота и се очаква да бъде в Белия дом във вторник, когато Тръмп трябва да се предаде на властите в Ню Йорк, където голямо жури го обвини.

"Те бяха умни да стоят настрана“, заяви стратегът на Демократическата партия Лис Смит за стратегията на Белия дом за Тръмп. "През 2020 г. Джо Байдън се възползва от изтощението на избирателите от хаоса на администрацията на Тръмп. Разделеният екран на президента Байдън, фокусиран върху това да върши работата си добре срещу Тръмп и Републиканската партия в хаос, само ще му помогне.“

Тръмп като президент публично нарече Байдън престъпник и нарече протестиращите "главорези“.

Той е изправен пред други разследвания, свързани с ролята му в щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г. от негови поддръжници и усилията му да отмени загубата си от Байдън през 2020 г.

Белият дом заяви, че няма да коментира Тръмп, тъй като действията му се разследват от Министерството на правосъдието на Байдън, което президентът обеща да остави независимо.

Това може да се промени, ако привържениците на Тръмп, разстроени от наказателните обвинения, избухнат в насилие и след като Байдън започне очакваната кампания за преизбиране и може да бъде принуден, в крайна сметка да се изправи срещу Тръмп директно на сцената на дебата. Тръмп се стреми да си върне президентския пост през 2024 г.

Джо Байдън все още не беше встъпил в длъжност като президент, когато се случи атаката на Капитолия. На този ден Байдън призова Тръмп да оттегли привържениците си, като се обърна към него в социалните медии "сега да отиде по националната телевизия, за да изпълни клетвата си и да защити Конституцията“.

Говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер отказа да коментира каквито и да било предпазни мерки, които федералното правителство може да предприеме, освен да заяви: "винаги сме подготвени“ за перспективата за насилие. Жан-Пиер повтори често заявяваният призив на Байдън хората да "протестират мирно“.

Тръмп ще пледира "невинен" по обвиненията и е посочил, че няма да се откаже от надпреварата.

Стратегът на Демократическата партия Дона Бразиле отбеляза, че Байдън все още не се е обявил официално за кандидат за изборите през 2024 г. и не е необходимо да коментира затрудненото положение на Тръмп.

"Президентът Байдън не е кандидат и въпреки че той може или не може да има мнение, не виждам причина президентът да постави ръцете си на везните на правосъдието - друг клон на правителството“, заяви Бразиле.