Страните от ОПЕК+ решиха да запазят плана за добив на петрол, договорен на срещата през октомври, който предвижда намаляване на добива с 2 милиона барела на ден. Следващата среща на организацията ще се състои на 4 юни 2023 г., следва от заключителното комюнике, което е публикувано на сайта на ОПЕК.

Източник на ТАСС, запознат с преговорите, отбеляза, че срещата на Комитета за наблюдение на ОПЕК+, който включва осем страни от 23, участващи в споразумението (Русия, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Ирак, Кувейт, Алжир, Венецуела и Казахстан), ще се проведе на 1 февруари.

По-рано източник на руската агенция в една от делегациите също каза, че страните от ОПЕК+ са решили да оставят текущия производствен план непроменен. Освен това, според събеседника на агенцията, алиансът не е обсъждал въвеждането на таван на цените за петрола от Русия, който влиза в сила на 5 декември.

В заключителния документ се отбелязва, че членовете на ОПЕК+ потвърждават готовността си да се срещнат по всяко време и да предприемат необходимите допълнителни мерки в отговор на пазарната ситуация, за да поддържат баланс между търсене и предлагане.

На среща на 5 октомври членовете на алианса се съгласиха да намалят производството с 2 милиона барела на ден от ноември, а също така удължиха сделката до края на 2023 г. Квотите по сделката ОПЕК+ към август 2022 г. ще бъдат взети като основа за изчисляване на намалението на производството на петрол.