В рамките на двудневната среща във Виена през уикенда страните от ОПЕК+ договориха удължаване на решението за доброволно намаляване на производството на петрол до края на следващата година, предават ТАСС, AFP и Reuters. Новината бе обявена на пресконференция след заседанието от министъра на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман бин Абдулазиз ал Сауд.

На последната среща във Виена през октомври 2022 г. страните от ОПЕК+ се съгласиха да намалят производството с 2 милиона барела на ден (б/д) до края на 2023 година. В допълнение към тези ограничения някои страни от организацията обявиха през април доброволно намаляване на производството на петрол от май до края на годината. Решението бе определено като превантивна мярка за поддържане на стабилността на пазара.

Източник на ТАСС разкри, че по време на срещата на ОПЕК+ са засегнати само административни въпроси на организацията. Въпросите, свързани с производствените параметри, са обсъдени в рамките на неформални преговори извън централата на организацията. Министри от няколко страни от Близкия Изток (ОАЕ, Кувейт, Ирак), както и някои африкански страни, са се срещнали със саудитския си колега в хотел Park Hyatt. Преди срещата на ОПЕК+ нито един от представителите на страните не даде официални коментари за преговорите.

Следващата среща на ОПЕК+ е насрочена за 26 ноември във Виена.