Лидерите на страните от Групата на седемте (Г-7), участващи в срещата на високо равнище в Хирошима, ще изложат в съвместно изявление принципите на техния общ подход по въпроси, свързани с Китай. Това обяви съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан, предава ТАСС.

Той отбеляза, че държавите от Г-7 възнамеряват да обърнат голямо внимание на въпросите, свързани с "икономическата сигурност" и защитата на технологиите. "В тази връзка лидерите на Г-7 също ще направят изявление днес относно нашия общ подход, координиран подход по отношение на Китай“, заяви Съливан на брифинг за пресата в Хирошима.

Според помощника на президента на САЩ документът ще съдържа "ключовите елементи, по които всички страни от Г-7 се придържат към обща позиция в сътрудничество с Китай". В него също така ще се посочва, че "всяка страна има свои собствени независими отношения [с Китай] и свой собствен подход“. "Ще се каже също, че очакваме с нетърпение да работим с Китай в области от взаимен интерес. И също така, че ще работим за разрешаване на сериозните проблеми, които имаме по отношение на Китай в редица области“, добави Съливан. По думите му тези точки ще бъдат заявени "директно и откровено". Той увери, че изявлението няма да бъде "враждебно".

Съливан подчерта, че Вашингтон, в сътрудничество с Пекин, се стреми "да елиминира рисковете“. Според него други страни от Г-7 се придържат към същия подход.

Помощникът на президента обясни, че изявлението ще се съсредоточи върху въпроси, които вълнуват страните от Г-7. "Тези страхове са добре известни на Китай. Няма да има нищо, което да е изненада", заключи помощникът на президента на САЩ.

Япония председателства Г-7 тази година и е домакин на срещата на върха в Хирошима от 19 до 21 май.