Министрите на външните работи на страните от Г-7 призовава Беларус да не подкрепя Русия в контекста на войната в Украйна. Това съобщи в четвъртък след виртуалната среща на външните министри от Г-7 първият дипломат на Берлин Аналена Бербок, предава ТАСС.

"Членовете на Г-7 продължават да призовават беларуските власти да спрат... да позволяват на руските въоръжени сили да използват територията на Беларус и да оказват подкрепа на руската армия“, се казва в изявлението. Ако Беларус "се включи по-пряко във войната", тогава Г-7 "ще наложи огромни допълнителни разходи на режима", се казва в текста.

Страните от Г-7 се ангажират с усилия за задоволяване на спешните нужди на украинските власти от военно и отбранително оборудване. "Ние сме решени да засилим и координираме усилията за посрещане на спешните нужди на Украйна от военно и отбранително оборудване, предимно в областта на противовъздушната отбрана. Ние подчертаваме, че е необходимо да спасим животи и да предотвратим по-нататъшно страдание на цивилно население“,се казва в изявлението.