Лидерите на страните от Групата на седемте (Г-7) на срещата на върха в Япония възнамеряват да обявят нови мерки за затягане на санкциите срещу енергийния сектор на Руската федерация, спиране на заобикалянето на антируските ограничения, както и на експортните ограничения. Това съобщи в неделя Reuters.

Според официални лица новите мерки, които лидерите на страните от Г-7 ще обявят на среща на 19-21 май, ще целят да предотвратят "заобикалянето на санкциите с участието на трети страни", да нанесат щети на руския енергиен сектор, "ограничаване на търговията, която поддържа въоръжените сили на Руската федерация“.

Както се уточнява, американските власти чакат обявлението на Г-7, за да променят правилата за износ в Руската федерация. Съгласно новите правила "поне за определени категории стоки всеки износ се забранява автоматично, ако не са включени в списъка на одобрените стоки“. В материала се казва, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън "по-рано е търсила съгласието на членовете на Г-7 за промяна на подхода към санкциите, който днес позволява всички стоки да се продават на Русия, освен ако не са изрично включени в черния списък“. Съединените щати искат новият принцип да се спазва поне по отношение на тези доставки, които според тях са най-важни за отбранителния потенциал на Руската федерация.

Япония ще председателства Г-7 през 2023 г. Срещата на Г-7 ще се проведе в Хирошима от 19 до 21 май. Поканени са също лидерите на Австралия, Бразилия, Виетнам, Индия, Индонезия, Островите Кук, Съюза на Коморските острови и Южна Корея.