Финансовите лидери на Г-7 са обсъдили необходимостта от увеличаване на устойчивостта на глобалните вериги за доставки чрез намаляване на прекомерната зависимост от Китай. Това съобщава РБК-Украйна с позоваване на изявление на министъра на финансите на Германия Кристиан Линднер.

Япония, която е домакин на тридневна среща на Г-7 за обсъждане на ключови глобални теми в град Ниигата, полага нови усилия за разнообразяване на своите вериги за доставки извън Китай.

"Страни като Германия искаха да намалят зависимостта си от Китай. Това е мястото, където развиващите се икономики и страните с ниски доходи влизат в играта", е заявил Линднер.

Страните от Г-7 вероятно ще говорят за споразумение за партньорство за укрепване на веригите за доставки. Те обаче не знаят докъде трябва да стигнат в противодействието на Китай. Съединените щати настояват за по-решителни действия.

Министърът на финансите Джанет Йелън е призовала за целеви контрол върху инвестициите в Китай, за да се противопостави на икономическия натиск на Пекин върху други страни.

Предпазлива към Китай като стратегически съперник, Германия все пак се страхува да бъде смятана за създател на фронта на Г-7 срещу Пекин, като се има предвид силната й зависимост от търговията със страната, пише медията.

Япония също е скептична към идеята за контрол на инвестициите поради огромното въздействие, което подобен ход може да има върху световната търговия и собствената й икономика, са заявили правителствени служители.

Британският министър на финансите Джереми Хънт е заявил, че Г-7 трябва да се противопостави на икономическата принуда на Китай.