В рамките на срещата на върха на Г-7, която ще се проведе в Хирошима на 19-21 май, правителството на Япония ще покани страните от формата да подпишат документ за ядрено разоръжаване и неразпространение на такъв тип оръжия, съобщава NHK.

Според източници на медията документът ще се фокусира върху необходимостта от ускоряване на ядреното разоръжаване и недопустимостта на разпространението на ядрени оръжия. По въпроса вече се водят преговори с лидерите на страните от Г-7.

Основните теми в дневния ред на срещата трябва да бъдат войната в Украйна, ядреното разоръжаване, ситуацията в Индо-Тихоокеанския регион и военната дейност на Китай.

Министрите на външните работи на страните от формата са провели разговори миналата седмица са дали съгласие да се работят за постигане на свят без ядрени оръжия.

Първият дипломат на Токио Хаяши Йошимаса е подчертал, че министрите са обсъдили подробно ядреното разоръжаване и неразпространението. Обсъдено е подписването на заключителен документ в рамките на срещата на върха в допълнение към съвместното изявление на лидерите от Г-7.