Планът на Европейската комисия за справяне с енергийната криза в Европа ще позволи на страните от Общността сами да избират с колко ще намалят потреблението на електроенергия, съобщава италианският вестник Corriere della Sera, като се позовава на проектодокумента.

Според текста всяка страна-членка на ЕС ще може самостоятелно да решава с колко да намали потреблението на енергия, при условие че в пиковите часове спестяванията бъдат поне 7%.

По-рано Bloomberg, позовавайки се на източници, съобщи, че ЕК възнамерява да представи окончателния вариант на документа на 28 септември.

На прага на настъпващата зима ЕК представи план за пестене на енергия, като препоръчва на страните от ЕС да намалят потреблението на газ с 15%, а на електроенергия - с 10% до 31 март 2023 г.. Отделно държавите трябва да намалят потреблението на електроенергия с 5% в пиковите часове. Освен това Комисията възнамерява да изтегли до една трета от приходите на енергийните компании и да разпредели средствата в подкрепа на уязвимите потребители. Тези мерки, според ЕК, трябва да помогнат на страните от Общността да преминат през зимата без енергийни прекъсвания в случай на пълно спиране на доставките на руски газ за Европа.