Страните от Европейския съюз са постигнали принципно съгласие за това какъв ще бъде осмият кръг от санкции на блока срещу Русия за войната в Украйна, разкриха трима дипломатически източника пред Reuters в петък.

Изпълнителният орган на ЕС по-рано тази седмица препоръча на блока да наложи повече търговски ограничения и индивидуални черни списъци и да премине към - вместо да приеме веднага - таван на цените за доставките на руски морски петрол за трети страни, предимно застраховани от европейски компании.

Националните пратеници на 27-те страни от ЕС в Брюксел са обсъдили предложението в петък и са дали първоначалната си зелена светлина, като окончателното одобрение се очаква следващата седмица.

27-те се нуждаят от единодушие, за да наложат санкции и ако различията им се окажат твърде трудни за преодоляване, въпросът ще отиде на срещата на националните лидери на блока в Прага на 6-7 октомври, отбелязват още неназованите източници на агенцията.

Унгария е най-шумният критик на санкциите срещу Русия в ЕС, които бяха стимулирани от новата ескалация на Москва в седеммесечната война: военна мобилизация, ядрени заплахи и преминаване към официално анексиране на окупираните територии на Украйна.