Министрите на външните работи на страните членки на Европейския съюз обявиха на 22 април, че обмислят начини за доставка на повече системи за противовъздушна отбрана на Украйна, но не обещаха конкретно да доставят системите Patriot, които са най-голямото желание на Киев, предава Reuters.

Министрите, които са на среща в Люксембург, коментираха решението на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ да одобри пакет от помощи на стойност 60 милиарда долара за Украйна, не трябва да води до "никакво задоволство".

"Можем да бъдем радостни един ден, но трябва да сме готови за битката, която идва утре. Затова не можем да бъдем спокойни", е коментирал външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис.

През последните седмици правителствата на страните от ЕС са подложени на нарастващ натиск да предоставят повече системи за защита, поради зачестилите въздушни атаки от руската армия срещу украинската енергийна инфраструктура и градове.

Въпреки това страните, които притежават произведените в САЩ системи Patriot, които Украйна вече използва и цени високо заради способността им да свалят балистични ракети, все още не са решили да ги предадат на Украйна.