В хода на обсъждането на нови санкции срещу Русия някои от страните от Европейския съюз са изразили несъгласие с въвеждането на ограничения за вноса на изгодни за тях продукти, пише американското издание The New York Times.

По данни на вестника Белгия, когато договаря нови ограничения, защитава въвеждането на ограничения срещу руските диаманти. Гърция се опитва да защити правото си да транспортира руски петрол, докато Франция и някои други страни от ЕС продължават да внасят руско ядрено гориво. "Като цяло това е цената за консенсус и запазване на тази коалиция“, цитира изданието думите на Джейкъб Киркегор от германския мозъчен тръст German Marshall Fund, "Бихме искали да включим всичко, диаманти и други неща, но според мен, ако това е цената, която трябва да се плати, за да запазим единството си, тогава така да бъде“.

Отбелязва се, че обемът на търговията с руски диаманти се оценява на около 1,8 милиарда долара, а тази с уран – на  около 200 милиона долара.

В началото на октомври ЕС въведе осми пакет от санкции срещу Москва заради присъединяването на четири нови субекта към Руската федерация. Новият пакет включва законодателна рамка за таван на цените на руския петрол и търговски ограничителни мерки на стойност седем милиарда евро. В същото време, според вестник Le Monde, Белгия за първи път се е въздържала при гласуването на окончателния документ.