Европейският съюз възнамерява да създаде механизъм, който дава възможност на страните членки да блокират вноса на руски втечнен природен газ (ВПГ), без да е необходимо да налага нови санкции. Това съобщи във вторник Bloomberg, позовавайки се на документ, с който разполага.

По-специално министрите на енергетиката на страните от ЕС са готови да одобрят предложение, което ще даде на техните правителства правото временно да забранят на руските износители да резервират предварително инфраструктурните съоръжения, необходими за доставки на ВПГ. Отделните държави обаче ще трябва да се консултират с други членове на общността и Европейската комисия, за да задействат такъв механизъм. Очаква се използването му допълнително да намали зависимостта на ЕС от енергия от Руската федерация, отбелязва агенцията.

След като Русия започна специална военна операция в Украйна, страните от ЕС значително разшириха санкциите срещу Москва, като вече одобриха 10 пакета от ограничения. Както каза по-рано шведският премиер Улф Кристерсон, в момента Европейският съюз не обсъжда въвеждането на нови ограничения.