След като Европейската комисия представи предложението си за противодействие на високите цени на енергията, страните от Общността поискаха повече свобода на действие за разрешаване на проблема на национално ниво. Това се посочва в проектодокумент, изготвен от Чешката република като председател на Съвета на ЕС: европейските страни се призовават да вземат предвид "специфичните условия“ и мерките, които вече са в сила в отделните държави, пише германското издание Der Spiegel.

В хода на обсъждането на извънредната програма на Европейския съюз за борба с високите цени на енергията страните-членки настояват за повече свобода при взимане на решенията на национално ниво, пише германското издание Der Spiegel. Пакетът трябва да вземе предвид "специфичните условия“ на страните от ЕС, както и мерките, които вече са предприети, според проекта на ротационния председател на Общността Чешката република, представен пред редакцията.

Документът обобщава консултациите на страните-членки, след като миналата седмица ЕК представи своя извънреден план. Той предвижда спестяване на електроенергия и т.нар. солидарен механизъм, при който свръхпечалбите на производителите на електроенергия да се пренасочват в полза на обременени фирми и потребители.

Страните от ЕС са ангажирани с целта да генерират енергия от вятърни и слънчеви паркове, както и от ядрени и въглищни електроцентрали. Те обаче не искат да прилагат предложения от ЕК таван на приходите от 180 евро на MWh във всички случаи. Вместо това на правителствата трябва да бъде позволено да се придържат към "национални мерки“ с "еквивалентен“ резултат.

Следва да са възможни допълнителни изключения за електроцентрали, работещи с въглища, както и за електроцентрали, при които планираните тавани на цените може да увеличат емисиите на парникови газове. В проекта се посочва, че трябва да се има предвид и "сигурността на доставките“.

По отношение на планираните плащания на помощи за особено нуждаещи се домакинства и компании, държавите също изискват признаване на съществуващите национални норми, отбелязва германското издание. Необходимата предпоставка за това е следване на същите цели и постигане на същите резултати, към които се стреми и Европейската комисия.

В същото време в документа се посочва, че предвидените икономии от 10% от общото потребление на електроенергия може да бъдат само доброволен принос на страните-членки на ЕС.

Европейските енергийни министри трябва да вземат окончателно решение преди края на месеца. Ако следват проекта от Прага, отговорността за енергийния пакет ще падне преди всичко на отделните държави, твърдят експерти. Най-важните решения през следващите седмици ще трябва да бъдат взети от националните правителства, заключава Der Spiegel.