Страните от Източна и Северна Европа - много от които граничат с Русия - предупредиха, че трябва да се подготвят за евентуална атака, макар че военните експерти смятат, че това е малко вероятен сценарий, информира Business Insider.

Като се има предвид близостта им с Русия, някои страни казват, че подготовката трябва да се извърши възможно най-скоро, като системите за отбрана трябва да бъдат укрепени бързо. През юли латвийският министър на отбраната заяви, че иска да върне задължителната военна служба.

"Въпреки че сме страна членка на НАТО, първото ни предизвикателство е много бързо нападение от Русия", каза Артис Пабрикс.

Близките до Русия държави въведоха редица политики и споразумения в отговор на нахлуването в Украйна, включително нов пакт между Норвегия, Швеция, Дания, Финландия и Исландия, както и споразумение между Полша и Чешката република за увеличаване на армиите им.

Защита на собствената ви страна

Министърът на отбраната на Естония Хано Певкур заяви, че е доволен от стъпките, които предприема НАТО, но няма да чака само помощта на военния съюз. Той заяви, че тази година Естония е инвестирала около 800 млн. долара в отбрана и иска да удвои числеността на отбранителните си сили.

Едуард  Арнолд, изследовател в областта на европейската сигурност в мозъчния тръст Royal United Services Institute, заяви, че страните не отхвърлят НАТО, а сключват споразумения, които отговарят на нуждите на региона.