Посланиците на 27-те страни членки на Европейския съюз се споразумяха за деветия пакет от санкции срещу Русия заради конфликта в Украйна, той ще бъде одобрен в петък с писмена процедура, тоест без допълнително обсъждане, съобщава чешкото председателство на Съвета на ЕС в Туитър, предава ТАСС.

"Посланиците постигнаха принципно споразумение за пакет от санкции срещу Русия, като част от продължаващата подкрепа на ЕС за Украйна. Това е третият пакет от санкции, договорен по време на чешкото председателство на Съвета на ЕС, той ще бъде одобрен утре с писмена процедура“, се казва в съобщението.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи на 6 декември нов пакет от санкции срещу Русия. ЕК предлага да бъдат включени в черния списък до 200 физически и юридически лица, включително три банки, компании от военно-промишления и минния сектор. Освен това ЕС възнамерява да забрани излъчването на още четири руски телевизионни канала, да наложи ограничения върху износа в Русия на технологии и компоненти за производство на дронове.