Вечерта на 10 декември Владимир Зеленски даде телевизионно интервю, което се превърна в първата му изчерпателна реакция на преговорите на Байдън с Путин. И най-важното - на обаждането от американския президент до Киев след резултатите от тези преговори, пише украинският вестник “Страна“

Още в началото на интервюто Зеленски "свали гарда", когато не отговори на директно зададен въпрос за автономията на Донбас.

Президентът беше помолен да коментира информацията на американските медии, че САЩ след преговори с Путин са взели решение да се съгласят на специален статут на региона и да окажат натиск върху Киев да го приложи.

Ако Байдън беше отрекъл тези разговори или изобщо не ги засегне, Зеленски вероятно щеше да го каже. Но мълчанието на президента говори, че темата е била повдигната по време на телефонния разговор

Косвено потвърждение за това беше заплахата за провеждане на референдум, ако Украйна се наложи да спазва Минските споразумения.

"Не изключвам референдум за Донбас като цяло. Това може да е за Донбас, Крим, за края на войната. Възможно е някоя страна да ни предложи някакви условия. Но ако има такова предизвикателство, аз определено ще се консултирам с нашето общество“, каза Зеленски.

Под "някаква държава“ ясно се има предвид Съединените щати, а не Русия, чиито претенции бяха отхвърляни в Киев в продължение на шест години без никакви референдуми. В такъв случай едно общонародно допитване може да има двойна цел.

1. Да покаже на Запада, че "Украйна е против капитулацията", след което не трябва да се изпълняват никакви Мински споразумения.

2. Или да се оправдае пред "партията на войната“, че украинците просто са готови да изпълнят политическата част от Минските споразумения. Тоест да легализира западните нагласи в референдума и да затвори устата на радикалите.

Засега всичко върви по-скоро към първия вариант. Най-малкото властите при Зеленски правят почти всичко, за да саботират Минския процес. И най-вероятно референдумът ще е необходим, за да продължи същата политика - да се преборят с исканията на САЩ.

Дори по време на това интервю Зеленски увери, че няма да има преки преговори с ДНР и ЛНР, което е точно това, което въпросните съглашения предвиждат. Вместо това Украйна планира да се вклини в диалога между САЩ и Русия. Зеленски допусна създаването на паралелен на "Нормандския" формат Украйна-Русия-САЩ.

Все още обаче не е известно какво мисли Москва за това. Там не искат да се срещат със Зеленски нито лично, нито в рамките на Нормандската четворка. Не е ясно защо ще искат да направят това в новия формат.

Тоест украинският президент заяви тук желанието си, а не реално споразумение с Байдън.

Като цяло за същността на разговора с американския президент може да се съди по доста унилите коментари на Зеленски в края на интервюто. Той отново припомни, че НАТО поставя бариера пред Украйна, нарече Европа "цинична“ за желанието си да търгува с Русия и призова страната "да разчита само на себе си и на своята армия“.

Това означава, че Зеленски не е чул нищо хубаво нито за санкциите, нито за военната помощ от американския си колега. И това като цяло съвпада с информацията на американските медии, които вече пишат, че пътят към Алианса за Украйна е блокиран отдавна.

Той също така не спомена никакви подробности относно компенсациите на Украйна за "Северен поток-2", за който Конгресът най-накрая отмени санкциите след срещата между Путин и Байдън. Очевидно Байдън като цяло мълчи по тази тема, въпреки че Зеленски, според неговите съобщения за пресата, я е повдигнал.

И така, изданието завършва: Байдън най-вероятно е започнал да говори за изпълнението на политическата част от Минските споразумения, включително специалния статут на Донбас. В същото време на Зеленски не се предлагат никакви осезаеми бонуси за това (приближаване на перспективите за влизане в НАТО, пари, оръжия).

Това обяснява доста раздразненото и унило състояние на Зеленски, който попадна в капана на собствената си политика – със залог на отхвърляне на окупираните територии и продължаване на войната. Той все още можеше да обърне този механизъм в другата посока в началото, на гребена на популярността - но сега ще бъде много по-трудно това да се направи , завършва материалът.

Превод и редакция: Юлиян Марков