НАТО не изключва евентуално падане на отбраната на Бахмут. И това може да се случи в следващите дни. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг при пристигането си в Столхолм за неформалната среща на министрите на отбраната, съобщава британският вестник The Guardian.

"Като се има предвид продължаването на военните действия в Бахмут, има възможност за падането му през следващите дни“, подчерта Столтенберг преди срещата на Съвета на външните министри на ЕС с министрите на отбраната.

Генералният секретар на НАТО подчерта, че това няма непременно да се превърне в "повратна точка" във войната. Евентуалното превземане на града от силите на Москва обаче ще покаже, че Русия "не може да бъде подценявана“ и че Украйна трябва да бъде подкрепяна.

"Това само подчертава, че не трябва да подценяваме Русия, трябва да продължим да подкрепяме Украйна, а съюзниците от НАТО подкрепиха Украйна през последната година с военна, финансова и икономическа подкрепа на стойност около 150 милиарда евро“, припомни Столтенберг.

Украйна продължава да защитава Бахмут. Въпреки трудната обстановка, главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни и командващият Източната група войски Александър Сирски на заседанието на Ставката на 6 март се изказаха за продължаване на защитата на града, съобщи по-рано РБК-Украйна.

В сутрешните часове на деня основателят на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер“ Евгени Пригожин тази сутрин, цялата територия на източния бряг на река Бахмутка в Бахмут вече е под контрола на руските части. В същото време Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) продължават активните си действия за запазване на комуникациите с Часов Яр и Константиновка, където в момента се оборудват нови позиции и се прехвърля жива сила, съобщи "Рибар“ в сводката си за военните действия в най-горещата точка от руско-украинската война към обяд на 8 март.