Йенс Столтенберг се очаква да бъде помолен да остане генерален секретар на НАТО за още една година, според източник, запознат с дискусиите и американски служител, след като Алиансът се бори да вземе решение за заместник преди среща на върха в средата на юли в Литва, пише Reuters.

Столтенберг, норвежец, който е прекарал девет години на поста и трябва да се оттегли в края на септември, има широка подкрепа сред Aлианса и продължава да бъде ефективен лидер, e заявил източникът, пожелал анонимност пред Reuters.

"Администрацията (на Байдън) обмисля идеята Столтенберг да остане още една година“, е заявил американският служител, който също е пожелал анонимност.

"Не изглежда, че в момента има консенсус в Алианса относно неговия заместник.

Шансовете Столтенберг да бъде помолен да удължи мандата си за четвърти път се увеличиха с наближаването на срещата на върха във Вилнюс, като съюзниците се опасяват от демонстрация на разединение, докато НАТО продължава да отговаря на войната на Русия в Украйна.

Който и да е в ролята, е изправен пред двойното предизвикателство да поддържа съюзниците заедно в подкрепа на Украйна, като същевременно се пази от всякаква ескалация, която би въвлякла НАТО директно във война с Русия.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви миналата седмица, че би искал работата. Но тъй като някои правителства настояват за първата жена генерален секретар на НАТО, датският премиер Мете Фредериксен също се очертава като сериозен претендент.

Фредериксен се е срещнала с президента на САЩ Джо Байдън във Вашингтон по-рано този месец, преди Столтенберг да посети Белия дом тази седмица за разговори с Байдън.

Американски служители смятат, че има набор от различни кандидати и че Байдън има високо мнение за всички тях, включително за министър-председателя на Дания, е добалил източникът.

Байдън вярва, че Столтенберг е свършил огромна работа през време на предизвикателство, мнение, поддържано от много други съюзници, е заявил източникът.