Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който е на посещение в Швеция в навечерието на неформалната среща на министрите на отбраната на ЕС в Стокхолм, не коментира съобщенията за участието на Украйна в саботаж на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2", като призова да се изчакат резултати от разследването, предава ТАСС.

"Ние знаем, че това бе саботаж срещу критичната инфраструктура на Европа", отбеляза Столтенберг на съвместна пресконференция с шведския премиер Улф Кристерсон. "Но сега тече разследване и не може да се спекулира кой стои зад него преди то да свърши. Със сигурност обаче може да се каже, че нападателите показаха колко уязвима е инфраструктурата. Газопроводи, нефтопроводи, електрически мрежи - хиляди километри кабели, които са важни за съвременното общество. След саботажа НАТО засили сътрудничеството между страните членки за защита на инфраструктурата в Балтийско и Северно море. <...> За да предотвратим подобни атаки в бъдеще, сформирахме отделно звено в централата, което да координира между правителствените агенции на страните членки и частния сектор, който често играе важна роля и притежава такава инфраструктура.“

Кристерсон, чиято страна също участва в разследването на саботажа, подчерта, че  "нямам повече коментари. Разследването е в ход“.

The New York Times, позовавайки се на източници от администрацията на САЩ, съобщи, че проукраинска група може да е извършила саботажа на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2".