Украйна трябва спешно да получи оръжията, от което се нуждае, тъй като Русия започва нова голяма офанзива в Донбас. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг при пристигането си в Брюксел за срещата на министрите на отбраната на страните-членки на организацията, предава Reuters.

"Виждаме как руснаците изпращат повече войски, повече оръжия, повече възможности“, коментира Столтенберг пред репортери в Брюксел, отбелязвайки, че "това е началото на нова офанзива“.

По думите на норвежеца, цитирани от британския телевизионен канал Sky News, руският президент Владимир Путин се "готви за нова война в Украйна“ и поради тази причина западните страни трябва "да гарантират, че Украйна ще получи оръжията, от които се нуждае, за да в спечели“.

Столтенберг допълни още, че видът подкрепа, предоставена на Украйна, се е променил "с напредването на войната".

Запитан за перспективите за предаването на бойни самолети на Украйна, генералният секретар на НАТО подчерта, че това не е "най-належащият въпрос“, но увери, че ще има разговори със съюзниците какви системи да бъдат предоставени на Киев.

В Брюксел се провежда двудневна среща на министрите на отбраната на НАТО. Паралелно с нея в централата на НАТО се организира и деветата среща във формат "Рамщайн“, на която представители на 50 държави ще обсъдят военната помощ за Украйна.