Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подкрепи нанасянето на удари по военни цели в Руската федерация с изтребители F-16, когато ще бъдат предадени на Украйна, предава кореспондент на УНИАН от Брюксел, където се провежда среща на министрите на отбраната на страните-членки на Алианса.

Столтенберг бе попитан дали до края на лятото ще бъдат обучени достатъчен брой украински пилоти за F-16 и трябва ли да се даде разрешение за нанасяне на удари на руска територия от тези самолети.

"Те работят усилено, за да направят това възможно най-бързо. Ще внимавам да не давам конкретна времева рамка. Но става въпрос за сериозна работа. Има много усилия, вложени в това“, увери норвежецът.

Генералният секретар припомни, че тренировъчни центрове работят, включително и в Румъния.

В същото време, заяви той, отделните съюзници са въвели различни ограничения върху използването на своите оръжия, но той приветства факта, че някои от тях са смекчили ограниченията за поразяване на военни цели на руска територия.

"Трябва да разберем какво се случва. Това е агресивна война. Русия нападна Украйна. И това е грубо нарушение на международното право. Според международното право Украйна има право на самоотбрана – и това право на самоотбрана включва нанасяне на удари по легитимни военни цели на територията на агресора“, подчерта Столтенберг.

Той добави, че самоотбраната не е ескалация, а право, залегнало в Устава на ООН.

"Ние имаме право да помогнем на Украйна да защити правото си и като правим това, съюзниците не стават страна в конфликта“, поясни още той.