Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова членовете на Алианса да увеличат производството на оръжия, не само за да подкрепят Украйна "в дългосрочен план“, но и да поддържат собствените си запаси, цитира думите му британският вестник The Independent. Той също така изрази мнение, че украинският конфликт вероятно ще приключи на масата за преговори и че Западът трябва да гарантира, че Украйна може да влезе в тези преговори от позиция на силата.

"За артилерията имаме нужда от огромно количество боеприпаси, имаме нужда от резервни части, имаме нужда от поддръжка. Това е огромно начинание. Трябва да увеличим производството и точно това правят съюзниците от НАТО“, увери Столтенберг в интервю за една от британските радиостанции.

Той също така добави: "Основната отговорност на НАТО е да гарантира, че разполагаме със запаси, доставки и оръжия, за да подкрепим нашата собствена политика за отбрана и сдържане, и за да можем да продължим да подкрепяме Украйна в дългосрочен план“.

По думите му Русия не показва признаци да се откаже от общата си цел "да поеме контрол над Украйна“.

Обучението на мобилизираните от Москва, отбеляза той, показва, че "те са готови да продължат конфликта, а също така потенциално да се опитат да започнат нова офанзива“.

Генералният секретар на Алианса изрази мнение, че войната "най-вероятно" ще приключи на масата за преговори. В същото време той посочи необходимостта да се гарантира, че украинците могат да влязат във всякакви преговори от позицията на силата.

"Това, което Украйна може да постигне на тази маса, ще зависи от силата на бойното поле“, обясни Столтенберг. "Ако искаме договорено решение, което ще гарантира запазването на Украйна като суверенна, независима, демократична държава в Европа, тогава трябва да подкрепим Украйна сега“.