Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е на необявено посещение в Киев. На съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски Столтенберг е заявил, че Алиансът е сключил рамкови договори за доставка на оръжие на Украйна, съобщи Sky News.

"НАТО участва в съвместни доставки от много години. Днес мога да потвърдя, че НАТО има рамкови договори за основни боеприпаси на стойност 2,4 милиарда евро (4.68 милиатда лева), включително 1 милиард евро сигурни поръчки. Това обхваща 155-милиметрова артилерия, противотанкови управляеми ракети и боеприпаси за основните бойни танкове“, е заявил Столтенберг.

Според него това ще помогне на членовете на Алианса да попълнят резервите си, докато продължават да подкрепят Украйна. Той също така е приветствал изявлението, че Украйна и САЩ планират съвместно производство на оръжейни системи, по-специално системи за противовъздушна отбрана.

Генералният секретар на НАТО е отбелязал още, че почти 100 милиарда евро (195.11 милиарда лева) са отпуснати на Украйна след нахлуването в Руската федерация, като половината от тях идват от САЩ, а другата от европейските страни-членки и Канада.

Освен това Столтенберг е провел "важен разговор със Зеленски за следващите стъпки в подкрепата от страна на НАТО“.

По време на пресконференцията Столтенберг е осъдил и руските удари в близост до границата на Украйна с Румъния.

Той е заявил, че няма доказателства, че тези удари са били умишлено нападение срещу Румъния, но ги определи като "безразсъдни" и "дестабилизиращи".