На пресконференция в Брюксел генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг не отговори на директен въпрос на журналисти дали Алиансът е готов да разгледа молба за присъединяване на Украйна в редиците му, отбелязва ТАСС.

По думите на норвежеца всяка демократична страна "има право да кандидатства за членство в НАТО и НАТО уважава това право. Вратите на НАТО са отворени и демонстрирахме това през последните години“.

В същото време Столтенберг припомни, че има процедура за приемане на нови страни в НАТО, което предполага, че това решение трябва да бъде подкрепено от всички настоящи членове на Алианса. "Решението за приемане на нов член се взема от останалите 30 членове на Алианса“, припомни генералният директор на организацията.

На въпроса на журналисти за членството на Киев, Столтенберг подчерта, че НАТО в момента е фокусирано върху помощта на Украйна. "В момента НАТО се съсредоточава върху подпомагането на Украйна. Трябва да сме обединени в подкрепата си за страната, не само защото това е в интерес на Украйна, но и защото, помагайки й да се защитава, ще предотвратим [руския президент Владимир ] Путин да спечели тази война“, каза Столтенберг.

Генералният секретар избегна и отговор на въпроса дали е възможно Украйна да влезе в НАТО по ускорена процедура, каквато се предвижда за Финландия и Швеция.

По-рано през деня президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа заявление за ускорено присъединяване на страната към НАТО, припомня ТАСС.