Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че намерението на  Владимир Путин Русия да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, показва, че руско-китайското съвместно изявление за необходимостта от деескалация на войната в Украйна са "празни обещания“, предаде английското издание The Guardian.

Москва и Пекин публикуваха съвместно изявление след разговорите между Путин и китайския му колега Си Дзинпин в руската столица миналия месец. В изявлението и двете страни заявиха, че е необходимо да спрат действията, които допълнително поддържат конфликта в Украйна.

Само дни по-късно Владимир Путин заяви, че Москва е постигнала споразумение с Минск за разполагане на тактически ядрени оръжия на беларуска територия.

Столтенберг, които говори пред журналисти в централата на НАТО в Брюксел заяви, че подобни прояви са "празни обещания" и това, което трябва да се наблюдава внимателно, е какво прави Русия“.

Той коментира, че Русия става все по-зависима от Китай, отчасти в резултат на международните санкции, наложени на Москва заради войната в Украйна.