Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е "време" Турция да ратифицира молбите на Финландия и Швеция за присъединяване към отбранителния съюз, предава Reuters.

Столтенберг говори на съвместна пресконференция в Анкара с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, след като тази седмица германският външен министър Аналена Бербок изтъкна, че очаква всички членове на НАТО да ратифицират кандидатурите "без допълнително забавяне".

Финландия и Швеция кандидатстваха за присъединяване към Организацията на Северноатлантическия пакт след нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година и кандидатурите им за членство бяха ратифицирани от всички съюзници с изключение на Унгария и Турция.

Турция се смята за основна пречка, тъй като президентът Реджеп Тайип Ердоган посочи, че страната му може да ратифицира кандидатурата на Финландия, но не и тази на Швеция.

Турция твърди, че Швеция укрива членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), която се смята за терористична групировка от Турция, ЕС и др.

Миналия месец Турция спря преговорите с Швеция и Финландия по техните кандидатури след протест, по време на който Расмус Палудан, лидер на дясноекстремистката партия "Твърда линия", изгори копие от Корана пред турското посолство в Стокхолм.

Столтенберг описа протеста срещу изгарянето на Корана като "позорен акт" и подчерта, че шведското правителство е демонстрирало силна позиция, което трябва да бъде похвалено.

"За мен това просто демонстрира, че Швеция и Финландия разбират и прилагат политики, които признават загрижеността, изразена от Турция. Ето защо смятам, че е дошло времето за ратификация“, заяви той.

Чавушоглу повтори позицията на Турция, че може да разгледа отделно кандидатурите на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО.

Столтенберг, който по-късно се срещна с Ердоган в Анкара, преди да замине за Южна Турция, за да посети засегнатите от земетресенията региони, изтъкна, че борбата с тероризма ще бъде на първо място в дневния ред на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли.