Министрите на отбраната на НАТО планират да засегнат въпросите за помощта за Молдова и Грузия. Пълноценната военна интервенция на Русия в Украйна е била урок за Алианса. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщава РБК-Украйна, позовавайки се на пресслужбата на Алианса.

Според думите на Столтенберг, все още няма признаци, че руският президент Владимир Путин се готви за мир. В същото време ръководителят на Кремъл се готви за нова война, нови офанзиви и атаки.

Генералният секретар на НАТО отбеляза, че Алиансът е започнал да оказва помощ на Украйна от 2014 г., в резултат на което оттогава армията на страната е станала много по-силна.

В отговор на въпроса дали си струва да се очакват конкретни решения за оказване на помощ на партньорски страни като Грузия и Молдова, генералният секретар на НАТО отговори, че Алиансът сега работи по това.

"Сега НАТО работи върху това как да увеличи подкрепата за тези страни. Работата е свързана с киберпространството, управлението на кризи и сигурните комуникации. Мисля, че един от уроците, които вече сме научили от войната в Украйна, е важността на предоставянето на навременна подкрепа на партньорите. Колкото беше важно да подкрепим Украйна преди инвазията, също толкова важно е да подкрепим други партньори, уязвими от руска намеса. И затова съюзниците се съгласиха да засилят нашето партньорство", заяви Столтенберг.

Малко по-рано Молдова затвори въздушното си пространство днес. Междувременно в мрежата се съобщава, че причината за забраната е руски разузнавателен дрон, пресякъл границата на страната.