В близките дни Финландия официално ще стане член на НАТО. Това заяви в петък генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

"Финландия официално ще се присъедини към нашия съюз през следващите дни", анонсира той.

По думите му, членството в НАТО ще направи Финландия и Алианса по-силни. "Финландия разполага с мощни (въоръжени) сили, напреднали способности и силни демократични институции. Следователно Финландия ще даде голям принос за нашия съюз", добави Столтенберг.

Генералният секретар подчерта, че съюзниците от НАТО са съгласни, че "скорошното приключване на процеса на ратификация за Швеция ще бъде в интерес на всяка страна“. "Очаквам с нетърпение Швеция да се присъедини към семейството на НАТО възможно най-скоро“, завърши той.

Досега Турция е последната членка на НАТО, която не одобрява кандидатурата на Хелзинки да се присъедини към Алианса. Унгария забави този процес, но одобри съответния законопроект на 27 март. Сега всички членове на организацията одобриха кандидатурата на Финландия. Финландия и Швеция кандидатстваха за членство в Северноатлантическия алианс през май 2022 г., но Анкара блокира процеса на присъединяване, изисквайки да обявят кюрдските организации за терористични, както и да екстрадират лица, обвинени в тероризъм или участие в опита за преврат в Турция през 2016 г. За разрешаването на тези проблеми преди срещата на върха на НАТО през 2022 г. беше подписан меморандум между Турция, Финландия и Швеция със списък от конкретни стъпки, които според Анкара трябва да предприемат двете северни страни.