Противопоставянето между страните от НАТО и Русия може продължи "много, много години“. Това предупреди генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитира думите му електронното издание The Economic Times.

"НАТО трябва да бъде подготвена за продължително противопоставяне с Русия след непосредствената криза, провокирана от решението на руския президент Владимир Путин за нахлуване в Украйна“, коментира норвежецът.

Според генералния секретар на НАТО Путин "иска различна Европа, такава, в която той да може да контролира своите съседи, такава, в която той да може да решава какво могат или не да правят страните“.

"Трябва да сме подготвени в дългосрочен план, това може да отнеме много, много, много, много години“, подчерта Столтенберг.

Той също така заяви, че остава предпазлив относно това колко дълго ще продължи конфронтацията между Русия и Запада, тъй като според него промените могат да настъпят внезапно.

"Видяхме падането на Берлинската стена и 11 септември... НАТО винаги ще обмисля къде има възможности да влезе отново в ситуация, в която има място за по-добри отношения, но с настоящото поведение на руския режим, това не е възможно", подчерта генералният секретар на Алианса.