Резултатът от преговорите между Киев и Москва ще зависи от ситуацията на фронта. В същото време НАТО иска да види Украйна независима и способна да отблъсне руската армия. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за Радио "Свобода“.

Запитан колко е вероятно фронтовата линия да бъде замразена там, където е сега, Столтенберг отговори, че отговорността на НАТО е да предотврати това да се случи.

"Това, което бихме искали, е да видим Украйна, която е в състояние да освободи повече земя, да отблъсне войниците на президента Путин и тогава това може да създаде условия за някакъв вид преговори“, обясни генералният секретар.

Украйна, както отбеляза Столтенберг, самостоятелно решава какви условия за преговори и резултат са приемливи за нея. В същото време той добави, че резултатът от преговорите е неразривно свързан с разположението на силите на бойното поле.

"Така че, ако искаме да постигнем решение чрез преговори, в което Украйна ще спечели утре като независима суверенна държава, тогава трябва да предоставим военна подкрепа днес“, обясни генералният секретар на НАТО.