Поканата на Украйна за присъединяване към НАТО - веднага щом таката бъде отправена, ще бъде равнозначна на нейното членство в Алианса. И в края на войната НАТО ще има нужда от гаранции, че това наистина е краят, а не пауза, след която Русия ще възобнови агресията. Това съобщи от Брюксел генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след първия ден на срещата на министрите на външните работи, съобщава кореспондент на Укринформ.

"Всички съюзници в НАТО се съгласиха, че Украйна ще стане член на НАТО и че трябва да продължим да доближаваме Украйна до НАТО. Миналата година взехме важни решения, като премахнахме фазата на изпълнение на Плана за действие за членство. Важно е да се запази този едноетапен път към членството на Украйна. Но това означава: щом бъде отправена такава покана, тя ще бъде равна на членство в Алианса. Това е разликата между НАТО и Европейския съюз. В ЕС след като една държава получи покана, може да минат години, преди тя да стане член. В НАТО, когато отправим покана, членството се случва скоро“, обясни Столтенберг.

Той подчерта: въпреки техническите детайли има ясни ангажименти на съюзниците Украйна да стане член на НАТО. Но в същото време всички разбират: веднага щом войната свърши, ще са необходими гаранции, че тя наистина е приключила. Това няма да е просто пауза, по време на която Русия ще възстанови и прегрупира силите си и ще атакува отново. Точно това направи Русия след 2014 година, след незаконното анексиране на Крим и завземането на част от Донбас. Тогава Русия беше спряна и се възползва от примирието, за да започне пълномащабна война срещу Украйна след осем години.

"Разбира се, когато тази война свърши, трябва да сме сигурни, че това наистина е нейният край. Трябва да помогнем на Украйна да изгради собствената си защита, за да възпира всяка по-нататъшна руска агресия. Украйна също ще има нужда от гаранции за сигурност и най-добрата такава гаранция ще бъде член 5 (от Вашингтонския договор – бел.ред.) и членство в НАТО“, заключи генералният секретар на Алианса.

Днес в Брюксел се проведе първото заседание на Северноатлантическия съвет на ниво външни министри. Един от основните въпроси на срещата бе продължаването на военната помощ за Украйна. В четвъртък тези въпроси ще бъдат обсъдени във формат Съвета Украйна-НАТО.