Предпоставка за разглеждане на въпроса за членството на Украйна в НАТО е нейната победа над Руската федерация, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от "Анадолската агенция“.

"За да не мислите кога Украйна може да стане член (на Алианса), предпоставката този въпрос изобщо да бъде на масата е Украйна да спечели. И ние помагаме това да се случи в този момент. Съюзниците по време на срещата дадоха да се разбере, че са готови да поддържат подкрепата за модерно военно оборудване, боеприпаси, гориво, всичко, от което украинците се нуждаят за самозащита. Това е непосредствената и най-важна задача за съюзниците“, каза Столтенберг на пресконференция в Букурещ в сряда.

Генералният секретар на НАТО подчерта, че за победата на Украйна съюзниците трябва да се мобилизират максимално, когато става въпрос за военна, икономическа, финансова, хуманитарна подкрепа за Украйна.

"Точно това правим. Ако Украйна не спечели като независима, суверенна държава, тогава, разбира се, въпросът за членството изобщо няма да стои на масата, защото вече няма да имаме кандидат за членство в лицето на Украйна“, заяви Столтенберг.

Той отбеляза, че сега е важно да се върви стъпка по стъпка, а най-важната и неотложна стъпка е да се гарантира победата на Украйна.

"Трябва да развием по-тясно партньорство – както политическо, така и практическо – с Украйна. Това ще укрепи техните институции, ще им помогне да преминат от съветските стандарти за оборудване към доктрините за модерно оборудване на НАТО. Това е добре за Украйна, за да се подобри взаимната съвместимост. Но също така ще помогне на Украйна да се доближи до членство“, убеден е Столтенберг.