Съюзниците от НАТО все още не са се споразумели за доставката на американски изтребители от четвърто поколение за Киев, но генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разкри, че обучението на украински пилоти за F-16 вече в ход, съобщава британският вестник The Guardian.

"Фактът, че обучението е започнало, ни дава възможност също да решим да доставим самолетите и тогава пилотите ще бъдат готови да ги управляват“, поясни бившият премиер на Норвегия при пристигането си на среща на министрите на отбраната в Брюксел.

Развитието следва месеци на вътрешен дебат във Вашингтон относно рисковете Украйна да разположи F-16 за атака на цели на руска територия и потенциална ескалация на конфликта. САЩ контролират реекспорта на самолетите от всяка страна, която ги има в арсенала си.

През февруари президентът на САЩ Джо Байдън отхвърли исканията на Украйна за доставка на изтребители. Смята се, че впоследствие президентът на Украйна Володимир Зеленски е поел твърди ангажименти, че самолетите ще бъдат използвани само за срещу руските сили в страната му.

Ще са необходими месеци, за да се обучат украинските пилоти, които досега са управлявали предимно самолети със съветски стандарти. Украйна все още няма дори писти, подходящи за F-16, ако съюзниците от НАТО се съгласят да предоставят оборудването.