Всички войни завършват по един или друг начин на масата за преговори, но само увеличаването на военната помощ за Украйна от НАТО ще помогне за постигането на политическо решение за прекратяване на руската агресивна война срещу Украйна, което би било приемливо за Украйна и НАТО. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг днес на пленарна сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в Мадрид, предава кореспондентът на Укринформ.

"Всички искаме тази война да свърши. Но е важно да се помни, че тази война е война на агресия. Една държава нахлу в съседката си Украйна. Трябва да разберем, че тази война ще приключи на някакъв етап на масата за преговори, но има значение как се водят такива преговори. Резултатите им ще зависят от силата на бойното поле. Ако искаме да постигнем резултат, който е приемлив за Украйна и който ще й позволи да оцелее като суверенна и независима държава, най-добрият начин да направим това е да предоставим военна помощ на Украйна. Така че, ако искаме приемливо политическо решение, трябва да предоставим повече военна помощ на Украйна“, подчерта Столтенберг.

Той повтори, че ако руският президент Путин спре войната, ще настъпи мир, но ако президентът Зеленски и украинците спрат да се бият, тогава Украйна ще престане да съществува като независима демократична европейска държава.

"Да, искаме преговори. Но в същото време искаме резултат, който ще гарантира съществуването на независима демократична Украйна и че грубото използване на сила няма да бъде възнаградено", подчерта Столтенберг.

След началото на военната инвазия на Русия в Украйна на 24 февруари тази година, НАТО и съюзническите страни започнаха да предоставят на Украйна значителна политическа, хуманитарна и военна помощ. По-конкретно, по инициатива на Съединените щати повече от 50 държави, включително съюзници от НАТО и партньори на Алианса, се обединиха в рамките на Конференцията за подкрепа на Украйна, в така наречения формат Рамщайн, предоставиха и продължават да предоставят на Украйна модерни оръжия, които позволяват на въоръжените сили на страната не само да възпират настъплението на руснаците но и последователно да освобождават окупираните територии.