НАТО ще създаде виртуална мрежа, която комбинира данни от граждански и военни сателити за разузнавателни цели. Това обяви на пресконференция в Брюксел генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, излъчена на живо от световните медии.

"НАТО ще създаде нова виртуална мрежа за национални и търговски сателити“, поясни норвежецът, подчертавайки, че тя ще обедини данни, които ще подкрепят операциите на организацията, включително в разузнаването.

В рамките на пресконференцията Столтенберг коментира поредицата инциденти с балони над територията на САЩ, като заяви, че те са признак за активизацията на разузнавателните дейности на Русия и Китай срещу НАТО.

"Те са пример за това как Китай и Русия засилват разузнаването срещу страни от НАТО“, категоричен бе Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО потвърди и съобщенията за широкомащабни кибератаки срещу ресурси на военната организация на Запада, извършена през уикенда, но увери, че не е имало изтичане на класифицирана информация.

"В неделя претърпяхме сериозна атака срещу нашите ресурси. Повечето от сайтовете ни са вече са достъпни, но по някои все още се работи. Но мога да ви уверя, че нашата класифицирана информация не е засегната и няма последствия за мисиите и операциите на НАТО“, обобщи Столтенберг.