Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг не смята, че липсата на оборудване в Бундесвера представлява заплаха за Съвместната оперативна група с висока степен на готовност от 11,5 хиляди души, част от Силите за бързо реагиране на Алианса, която Германия ще ръководи през настоящата година, съобщава вестник Die Zeit.

"Абсолютно съм уверен, че Германия ще бъде отлична лидер за Съвместната оперативна група“, категоричен бе Столтенберг. Бундесверът разполага с добре обучени и добре оборудвани войници, които могат да вършат работата много добре, допълни норвежецът.

Освен това Столтенберг посочи, че Съвместната оперативна група не се състои само от германски части. "Абсолютно съм сигурен, че всичките девет нации, които ще отговарят за специалната група на НАТО, ще изпълнят изискванията на организацията“.

Освен Германия, тази година в групата участват още Белгия, Чешката република, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Норвегия и Словения.

На 1 януари 2023 г. Германия поема командването на военната част на НАТО с най-висока степен на готовност, поставяйки хиляди свои войници в готовност за разполагане в рамките на дни.

От централата на НАТО припомниха, че групата с висока степен на готовност е създадена като част от Силите за бързо реагиране на НАТО през 2014 г. в отговор на присъединяването на Крим към Русия и избухването на военни действия в Източна Украйна. В отговор на руската военна операция в Украйна, НАТО "през февруари 2022 г. разположи отделни части от групата с висока степен на готовност в Румъния“.

Говорителят на НАТО Оана Лунгеску отбеляза по-рано, че този ход потвърждава намерението на Алианса да "защити всеки сантиметър от своята територия“.

Съвместната оперативна група на НАТО с висока степен на готовност се сформира на ротационен принцип от подразделения на държавите от Алианса, специално определени за тази цел за една година. През 2023 г. основата на тези сили ще бъде 37-ма германска танкова дивизия.