Съоснователят на Apple и създател на Apple Computer 1 (Apple-1) Стив Возняк ще получи сръбски паспорт. Новината съобщи лично президентът на Сърбия Александър Вучич. Заедно с него гражданство на западната ни съседка ще получи и съпругата му. И двамата са възхитени от страната и обещаха да я "рекламират“ при всеки удобен случай, съобщават сръбските медии.

"Аз съм сърбин, който живее в Америка и такъв искам да бъда“, пошегува се Возняк на пресконференцията, която проведе заедно с Вучич след срещата им в Белград.

Задоволството от паспорта на Возняк сподели и сръбският президент Александър Вучич, който добави:

"Сега с гордост можем да кажем, че този компютърен гений е сърбин“.

Една от темите, които сръбският президент обсъди с Возняк, е образованието в страната и как то да бъде подобрено, така че да бъде привлекателно за младите хора от Сърбия и региона.

Визитата на Возняк бе организирана в момент, в който Сърбия се подготвя за парламентарни и местни избори. Те са насрочени на 17 декември. В тази връзка опозицията обвини управляващите, че са платили на Возняк да дойде в Сърбия и за "пиар трик“.

"Нека бъдем ясни, никой не му е платил, за да дойде в Сърбия“, увери премиерът Анна Бърнарич.

Возняк на свой ред поясни, че е дошъл в Сърбия по покана на тенисиста Янко Типсаревич, който самият е член на Сръбската прогресивна партия.

Стив Возняк, известен още с псевдонима Воз, е американски технологичен предприемач, електроинженер, компютърен учен, програмист, филантроп и иноватор. Заедно със Стив Джобс и Роналд Уейн основава Apple. Возняк проектира и ръчно конструира компютрите Apple I и Apple II, върху които компанията започва да гради своя успех. По-късно той играе значителна роля в развитието на Apple Macintosh. Возняк е изключително уважаван в технологичната индустрия и се смята за един от най-иновативните умове на съвремието ни.

Издаването на сръбски паспорти изглежда е част от политическа кампания на управляващата партия в Сърбия. През септември 2017 г. сръбски паспорт получи и актьорът Ралф Файнс.