Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в събота пристига на работно посещение в София, където по покана на българския си колега Румен Радев ще присъства на церемонията по повод началото на търговската работа на газовия интерконектор Гърция-България, пишат македонските "Бизнес вести“.

На церемонията, която ще се състои в НДК в София, както беше обявено, ще присъстват още председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Азербайджан и Сърбия Илхам Алиев и Александър Вучич, министър-председателите на Гърция и Румъния Кириакос Мицотакис и Николае-Йонел Чука.

Както съобщиха от кабинета на държавния глава, по време на престоя си в София президентът Пендаровски ще има двустранни срещи с Радев и Фон дер Лайен.

В рамките на посещението си в България, както беше обявено, Пендаровски ще поднесе цветя на магистрала "Струма“ на мястото на автобусната катастрофа, при която на 23 ноември 2021 г. загинаха 45 македонски граждани.

Газовият интерконектор Гърция-България (проект IGB) свързва газопреносната мрежа на Гърция в близост до град Комотини с българската преносна мрежа в близост до град Стара Загора. Реализацията на проекта има за цел да осигури диверсификация не само на маршрутите, но и на източниците на природен газ за България и региона.

Този интерконектор има допълнително значение за РСМ, тъй като ще й даде достъп до хранилището за природен газ в Чилен в България, чрез което ще може да закупува ВПГ (втечнен природен газ) от терминала в град Александруполис в Гърция, през лятото, когато е по-евтино и да се съхранява в България, с възможност за използване през зимата, когато е най-необходимо.

Диверсификацията на източниците на природен газ трябва да осигури сигурност на доставките на природен газ за РСМ в средносрочен и дългосрочен план, както и отлична възможност за повишаване на ефективността на местната икономика, която може да бъде конкурентна на страните от региона, отбелязва медията.