Германското списание Stern опроверга твърденията, че началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов се намира в болница в Берлин в състояние на кома.

"1,3 милиона последователи на Telegram канала на Владимир Соловьов, най-гласовият пропагандатор на Путин, може би са били щастливи в събота сутринта да прочетат: "Буданов в кома – според немското списание Stern“. Журналисти на изданието са разговаряли анонимно с лекари в болницата, където е приет Буданов. Според нея ръководителят на украинските тайни служби е получил мозъчно увреждане от нараняване на главата. Прогнозите: тревожни“, гласи постът. Единственият проблем е, че Stern не е публикувал подобно съобщение“, уверяват от редакцията на изданието, като подчертават, че последната статия за Буданов е от 28 февруари т.г. и е за оценките му дали Китай ще достави оръжия на Москва.

Допълва се, че "фалшивата информация“ е била публикувана и в "други широко четени руски канали в Telegram“.

От редакцията отбелязват, че по-рано РИА Новости съобщи, че Буданов е бил тежко ранен при руска ракетна атака срещу Киев на 29 май и транспортиран за лечение в Берлин.

Държавният глава на Украйна Володимир Зеленски написа в своя Telegram канал, че ръководителят на военното разузнаване Кирило Буданов е присъствал на заседание на кабинета в петък, 16 юли. Потвърждаващи снимки и видеоклипове от събитието не бяха публикувани.